петък, 16 април 2010 г.

Не е лесно

It's Complicated
(2009)
Нанси Майерс
с Мерил Стрийп, Алек Болдуин,
Стив Мартин, Джон Красински

Филмите с Мерил Стрийп винаги са повод за радост. От друга страна, филмите с Алек Болдуин в повечето случаи са повод за съмнение. За щастие, тук имаме живо доказателство на поговорката С какъвто се събереш – такъв ставаш. Разбира се, в правилната посока. В Не е лесно може да видите как върху подходяща почва позанемарения талант на Алек Болдуин не само може да разцъфне, но и да даде обилни плодове. В комбинация с неизчерпаемата енергия на Мерил Стрийп се е получил един наистна забележителен дует, който изпълва екрана с настроение. Добавете Стив Мартин и все по-впечатляващия Джон Красински (не изпускайте Away We Go), и ще се получи почти идеалната комедия.
Без никакво преувеличение мога да кажа, че от началото на годината това е филма, на който съм се забавлявал най-много. Постижение е в един филм да има поне една сцена, на която да се заливаш от смях, а тук са цели две (с тревата, да не говорим с лаптопа). Да не забравя да спомена, че Не е лесно е първата романтична комедия от известно време насам, след която не ми се повдига. Рядко се случва в американски филм да се намери точната мярка на мелодрамата, а тук отделните съставки са премерени доста добре.
На фона на цялата жизнерадост, не липсват и горчивите нотки на съжалението за пропуснатите шансове, както и невинаги приятното заключение, че реалността в повечето случаи се разминава с мечтите. Понякога се случва така, че дори когато си преживял нещо изключително, е по-добре да го оставиш там, където му е мястото – в миналото. Когато става въпрос за чувства, наистина нищо не е лесно.
8/10

3 коментара:

  1. Чудесен анализ, споделям размишленията с изключение на мястото на Стийв Мартин в цялата работа. Колкото и да е позанемарен Алек Болдуин, само на кино някой може да предпочете Стив Мартин пред него :) Къщата във филма също беше чудесна, както и онази в "Невъзможно твой". Що се отнася до чувствата, там малко неща са лесни, а що се отнася до поговорката "с какъвто се събереш...", за жалост понякога тя действа и в обратна посока :( C'est la vie!

    ОтговорИзтриване
  2. И дума да няма, щеше да е много по-приятно, ако вместо Стив Марин бяха сложили Киану Рийвс или Клайв Оуен... или Ерик Бана... Какво да се прави, понякога гроздето е кисело:)

    ОтговорИзтриване
  3. Поговорката е "с какъвто се събереш, такъв си си бил"! :))))

    ОтговорИзтриване